Città della Pieve is een middelgroot dorp in het noordwesten van de regio Umbrië in de provincie Perugia. Het dorp ligt op ongeveer vijfhonderd meter hoogte en staat bekend om zijn smalle bakstenen straatjes.
De plaats waar het huidige Città della Pieve te vinden is wordt al bewoond sinds de oudheid. Het waren hoogstwaarschijnlijk de Etrusken die zich voor het eerst permanent op deze plaats vestigden. Hoewel er in het dorp geen concrete aanwijzingen te vinden zijn van de aanwezigheid van de Etrusken, kan op basis van verschillende archeologische vondsten in de omgeving deze aanname gedaan worden. Indertijd had het dorp wel een andere naam, over de precieze naam zijn de historische het niet eens, maar volgens een theorie zou het Monte di Apollo zijn. In de middeleeuwen stond de stad bekend als Castrum Plebis S. Gervasi. Pas nadat de paus het dorp tot stad het verheven kreeg het zijn huidige naam; Città della Pieve.
Het Palazzo della Corgna hoort tot de belangrijkste niet-religieuze bezienswaardigheden van Città della Pieve. Dit bijzondere paleis is gebouwd in de zestiende eeuw en heeft prachtige schilderijen die in de opdracht van de toenmalige kardinaal zijn gemaakt. Na jaren van verval is het paleis in de jaren zeventig van de vorige eeuw prachtige gerestaureerd waardoor het nu weer in zijn oude glorie te bewonderen is.
De kathedraal van Città della Pieve kent een lange geschiedenis. De oudste delen van de kathedraal stammen uit de vierde en vijfde eeuw. In de achtste eeuw werd er op deze plaatsen een Romaanse kerk gebouwd, die in de dertiende eeuw vervangen werd door een Gotische kerk. De huidige kathedraal is gebouwd in de zestiende eeuw. Toch zijn de sporen van de oudere delen nog zichtbaar. Een ander geloofsgebouw dat de moeite van het bezoeken waard is, is de Santa Maria dei Servi. Deze kerk staat bekend om de fresco’s die eeuwenlang achter een muur verscholen hebben.
De meeste toeristen komen naar het dorp vanwege de opvallend smalle straatjes die tussen de huizen liggen. Sommige zijn zo smal dat je er maar net tussendoor kunt lopen. Volgens de verhalen zouden deze straatjes zijn ontstaan doordat de mensen in het dorp zoveel ruzie hadden met elkaar dat ze weigerden een muur met elkaar te delen. Of dit echt dit reden is vragen we ons af.