Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Wemeldinge

Wemeldinge ligt in Zuid-Beveland aan de Oosterschelde en de monding van het Kanaal door Zuid-Beveland. Wemeldinge was tot 1970 een zelfstandige gemeente, maar is nu onderdeel van de gemeente Kapelle.

De naam Wemeldinge stamt af van de oud Germaanse naam Werimald, wat betekend `bij de lieden van Wiemald` een moedige krachtige bewaker. De plaatsen die op – inge eindigen, behoren tot de oudste van Zeeland. Van oudsher was Wemeldinge een agrarisch dorp totdat in 1866 het kanaal door Zuid-Beveland werd geopend. Visvangst en oesterkwekerijen werden een belangrijke bron van inkomsten. Scheepvaart op het kanaal bracht handel door parlevinker op gang wat ontwikkeling voor het dorp betekende. Tegenwoordig is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Wemeldinge heeft een grote jachthaven, er wordt veel aan watersport gedaan en er zijn vele wandel- en fietsroutes. Aan de noordkant van het dorp ligt Nationaal Park Oosterschelde, het grootste natuurpark van Nederland. Aan de monding van de jachthaven is een uitzichtpunt wat je een prachtig zicht geeft op de Oosterschelde en de Zeelandbrug aan de horizon.

Tot 1992 moesten de schepen drie sluizen passeren alvorens verder het kanaal of de Oosterschelde op te varen. Door een aftakking in het kanaal kan de binnenscheepvaart rechtstreeks het kanaal of de Oosterschelde opvaren. De oude sluizen zijn nog zichtbaar in de jachthaven, maar hebben geen functie meer.

De Dorpsstraat met leilinden is een beschermd stadsgezicht. De huizen zijn gebouwd op een dijk en liggen hoger dan de omgeving, de tuinen aan de achterzijde liggen lager aan de voet van de dijk. Lang was de dorpsstraat een bedrijvige straat, de belangrijkste gebouwen zoals de bakker, kruidenier, herberg en gemeentehuis waren hier gevestigd. De ambachtslieden zijn weg, maar aan de gebouwen is de bedrijvigheid nog af te lezen. De 148 leilinden geven de straat een unieke uitstraling, zij zijn gepland in 1900 en worden jaarlijks gesnoeid om de unieke uitstraling te behouden.

De Sint Michielskerk staat op een Vliedberg, de toren stamt uit de 14e en het schip en koor uit de 15e eeuw. Een Vliedberg is een heuvel waarop in de 12e tot 14e eeuw een toren op werd gebouwd ter verdediging van het gebied. Ten oosten van de kerk ligt nog een vliedberg, deze is 12 meter hoog en daarmee de hoogste van Zeeland.

De vijver voor de kerk was een drinkplaats voor het vee, een “vaete” genoemd. Aan een zijde is een brede bestrate helling, zodat het vee makkelijk bij het water kon komen. De Fontijn in de vijver is een kunstwerk van Juul Kortekaas.

 Wemeldinge heeft twee molens, molen de Hoop uit 1866 en molen Aeolus uit 1869.

Hier ligt Wemeldinge

Weersverwachting Wemeldinge

vandaag
13° / 4°
morgen
16° / 6°
3 apr
19° / 9°
4 apr
20° / 9°
5 apr
13° / 5°
Meer weer van Wemeldinge op klimaatinfo.nl

Meer informatie