Tarascon-sur-Ariège is een dorp in het centrale deel van het departement Ariège, in de regio Occitanië. Het is een van de grotere dorpen in zijn omgeving en heeft een belangrijke regionale functie. In de omgeving van het dorp zijn meerdere grotten te vinden.
Tarascon-sur-Ariège was in de middeleeuwen een van de belangrijkste plaatsen in dit deel van het huidige Frankrijk. In deze periode was Tarascon-sur-Ariège, onderdeel van het Graafschap Foix. Zijn strategische ligging aan de rivier de Ariège, aan de voet van de Pyreneeën, maakte Tarascon-sur-Ariège een geliefd doelwit. Nadat de stad meerdere malen was geplunderd werden in de twaalfde eeuw, de stadsmuren verder opgehoogd en zou er een kasteel gebouwd worden. Vanaf de veertiende eeuw breidde de stad verder uit en kwamen er ook wijken buiten de oude stadsmuren. Het dorp is nooit een Kathaars bolwerk geweest, dus de Albigenzische Kruistochten vonden hier niet plaats. In de zestiende eeuw waren er wel de Hugenotenoorlogen, tussen de Hugenoten en de katholieken. Helaas zijn veel van de oude bezienswaardigheden in Tarascon-sur-Ariège afgebroken. Het kasteel al in de zeventiende eeuw en de stadsmuren in de achttiende eeuw.
Overnachten in Tarascon-sur-Ariège
Tarascon-sur-Ariège is de perfecte uitvalsbasis om de Ariége te verkennen. Vanuit Tarascon-sur-Ariège kun je prachtige rondritten maken door prachtige natuurgebieden en langs oude kathaarse bolwerken. Vanuit Tarascon-sur-Ariège vertrekken meerdere lange en korte wandeltochten, dus ook voor een actieve vakantie is het een fijne startplaats. De mooiste plek om te overnachten in Tarascon-sur-Ariège is het kasteel Le Manoir d’Agnès. In dit kasteel is een driesterrenhotel gevestigd dat door gasten met een dikke 8 wordt beoordeeld, het hotel wordt geroemd om zijn gastvrijheid en zijn unieke locatie. Andere goede opties zijn Chambres d’hôtes Belle Occitane en Maison d’Hôtes du Domaine Fournié.
Aan de rand van het dorp, vlak bij de grote parkeerplaats en het marktplein staat de Saint-Michel-toren van Tarascon-sur-Ariège. Deze toren is het laatste overblijfsel van de oude kerk Saint-Michel de Tarascon. Deze veertiende-eeuwse kerk stond op deze plek tot de negentiende eeuw, maar is nu afgebroken. Alleen de toren staat nu nog overeind en is een van de herkenningspunten van het dorp. Het is ook de plek waar de wandelingen vanuit het dorp startten. Op een groot bord bij de toren, zijn er verschillende wandelroutes te vinden.
Veel opvallender, en dat voornamelijk door zijn hogere ligging, is de Castella-toren uit de achttiende eeuw. Deze toren kun je al van ver op zijn rots zien staan en doet tegenwoordig dienst als klokkentoren. In het dorp is er een smal steil pad richting de toren te vinden. Vanaf de voet van de toren – de toren zelf kan niet beklommen worden – heb je een prachtig uitzicht over het dorp en het bergachtige landschap eromheen.
Net buiten het dorp zijn er meerdere grotten te vinden, de bekendste zijn de Grotte de Niaux. Deze grotten zijn bekend om prehistorische muurschilderingen die teruggaan tot meer dan 14.000 jaar geleden. Ze vormen nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Ariége. Een andere bekende grot net buiten het dorp is de Grotte de Lombrives. Deze grotten werden bewoond tijdens de prehistorie en staan nu bekend om zijn twee grote kamers, de Kathedraal en de Satanskamer.
Centraal in het dorp staat de Saint-Quitterie uit de achttiende eeuw, met spitsgewelven en twee zijkapellen. Aan de rand van Tarascon-sur-Ariège, staat de Notre-Dame de la Daurade uit de zestiende eeuw. Deze kerk is prachtig gerestaureerd en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Bijzonder is het stuk behangpapier dat stamt uit de tijd van de Franse revolutie.
We bezochten Tarascon-sur-Ariège op een zaterdag tijdens de zomervakantie. Zaterdag is de marktdag van Tarascon-sur-Ariège. We parkeerden de auto aan de rue de Ramparts en bezochten de markt op de Place Félix Garrigou. Liepen via de Saint-Michel-toren, naar de Pont de Tarascon-sur-Ariège. We haalden bij het Office du Tourisme, wat informatie op over het dorp en lieten ons informeren over de omgeving. Toen we terugreden naar de camping stopten we nog even bij de Notre-Dame de la Daurade.