Eén van de mooiste dorpjes in de Elzas is het stadje Riquewihr. Dit stadje is één van de beroemdste en bekendste toeristische trekpleisters in het departement Haut-Rhin. Het dorpje heeft nog steeds het oude uiterlijk van de Elzassers wijndorpen.
Riquewihr heeft een oude stadsmuur die nog grotendeels intact is. Binnen de muren vind je prachtige oude huisje in roodbruine stenen. Het is er alsof de tijd heeft stilgestaan en de middeleeuwen nog altijd levend zijn. Kleine kronkelige steegjes eindigen in de hoofdstraat de rue de Charles de Gaulle. Deze kronkelt vanaf de stadspoort naar beneden naar het Hotel de Ville. De oude stadspoort, Dolder, bestaat als sinds 1291. Deze stadspoort, tevens uitkijktoren, was de toegang tot de stad. Ook de toren heeft de typische vakwerk stijl en toont al eeuwen lang de tijd aan de inwoners van de stad. De poort had vroeger een echte ophaalbrug en werd verder verstevigd in de 16e eeuw.
Een beetje buiten het plaatje van het stadje Riquewihr is het stadhuis van de stad. Aan het einde van de middeleeuwse hoofdstraat vol met kleine oude vakwerkhuisjes, staat ineens een neo-klassiek gebouw. Hoewel Riquewihr de Tweede Wereldoorlog ongeschonden doorkwam, gold dit niet voor de Franse Revolutie. In de zomer van 1789 werd het stadhuis met de grond gelijk gemaakt door revolutionairen. De stad had dus dringend behoefte aan een stadhuis en de lagergelegen stadspoort was verwoest. En “modern” gebouw op de nieuwe Place Voltaire moest invulling geven aan de nieuwe revolutionaire gemeentebestuur.
Een dorpje met zo’n rijke geschiedenis kent een flink aantal bijzondere gebouwen. Links van bovenste toegangspoort vindt je en toren. Deze toren werd de dieventoren genoemd. In de toren kun je nog een oude martelkamer zien waar getracht werd verdachten hun misdaden op te laten biechten. In de hoofdstraat is ook het hoogste vakwerkhuis van de regio te bewonderen. Met zijn vijf verdiepingen een bijzonder staaltje Elzasser bouwkunst. Er zijn verder flink wat huizen te vinden die op de een of andere manier te maken hadden vroeger met de wijnhandel in de streek. Tonnen makers, wijnkeurders ze hadden in het dorp allemaal hun rol.