Het dorp Salins-les-Bains ligt in het noordelijke deel van het departement de Jura en vormt voor een deel de grens met het departement Doubs. Het dorp is vooral vanwege zijn zoutziederij die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.
Door de aanwezigheid van zoutbronnen wordt de omgeving van Salins-les-Bains al bewoond sinds de prehistorie. De oudste resten van menselijk bewoning stammen uit de steentijd. Het zou nog tot de vijfde eeuw na Christus duren voordat er sprake van permanente bewoning zou zijn. Het gebied was tot de tiende eeuw in handen van de Abdij van Sint-Mauritius. In de dertiende eeuw kwam het gebied in handen van de Graven van Bourgondië. De graven namen ook het eigendom van de zoutziederijen over en domineerden de markt met het “witte goud”. Het pekelwater werd gekookt in grote kopen ketels en vervolgens geëxporteerd. Een van de grootste afnemers in deze periode was Zwitserland. Vanaf de achttiende eeuw werd de zoutproductie verplaatst nar Arc-et-Senans. Dit prachtige complex staat samen met de zoutziederij van Salins op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het pekelwater tussen de twee dorpen – die vijftien kilometer uit elkaar liggen – werd getransporteerd door grote houten buizen en ondergrondse kelders. Door de komst van zoutwinning uit zeewater, verliezen de zoutziederijen uiteindelijk hun functie. De zoutziederij zou in 1962 definitief zijn deuren sluiten. Tegenwoordig zijn de zoutziederijen weer geopend als toeristische attractie. De zoutziederijen van Salins kunnen alleen bezocht worden onder begeleiding van een gids en deze rondleidingen zijn in het Frans. Tijdens een rondleiding, kom je langs de oude kookpannen, een klein museum en bezoek je als laatste het oude ondergrondse gangenstelsel.
Om het kostbare zout te beschermen werden er in en om Salins-les-Bains verschillende forten en fortificaties gebouwd. Op de twee heuvel rond het dorp waken Fort Saint-André en Fort Belin over het dorp. Het was de beroemde Franse meesterbouwer Vauban, die de Fort Saint-André in de zeventiende heeft herbouwd. In het dorp zijn nog vier torens te vinden, die ooit deel uitmaakten van de stadsmuren van het dorp. Twee van de historische stadspoorten zijn slechts gedeeltelijk bewaard gebleven.
Het belangrijkste religieuze bouwwerk van het dorp is de Chapelle Notre-Dame-Libératrice de Salins-les-Bains. Deze zeventiende-eeuwse kapel is gewijd aan de Maagd Maria en is gebouwd om de inwoners van het dorp te beschermen tegen epidemieën en de Dertigjarige Oorlog. De kapel valt vooral op door de prachtige koepel die helemaal bezet is met Bourgondische tegels. Op de toren staat een grote koperen windwijzerhaan. De binnenzijde van de kapel is vrij sober.