Als je het binnenland van Samos gaat ontdekken dan is er een grote kans dat je het prachtig gelegen dorp Pyrgos (ook wel geschreven als Pirgos) op je weg tegenkomt.
Pyrgos ligt op een kruispunt van verschillende doorgaande wegen. Het is daarom opvallend hoe rustig het is Pyrgos is. Woorden als ‘onbedorven’, ‘authentiek’ en ‘traditioneel’ worden te pas en te onpas gebruikt om dorpen op Samos te beschrijven. Soms is het ook echt zo, maar steeds vaker zie je dat zo’n status dit soort dorpen juist aantrekkelijk maakt voor toeristen, waardoor lokale ondernemers juist deze toeristen gaan faciliteren. Weg onbedorvenheid, want het doel is geworden om geld te verdienen aan bezoekers die je dorp passeren. Pyrgos is hier gelukkig een uitzondering op. Dit dorpje wordt omringd door olijfbomen en is gelegen op het zuidelijke stuk van centraal Samos.
Hoe ‘echt’ Pyrgos is blijkt als je er doorheen wandelt. In de smalle straatjes zie je veel huisjes die verlaten zijn. Sommige lijken al veel jaren onbewoond te zijn, een aantal panden is gewoon vervallen. Het is het schrijnende verhaal van een dorp dat vergrijst en krimpt. De lokale inwoners die je op straat ziet hebben vrijwel allemaal hun blonde, bruine en zwarte haren ingeruild voor een grijze haardos. De jongste persoon die ik zie is de visboer die met zijn bestelauto door de smalle straatjes manoeuvreert. Het lokale kafenion wordt vooral bevolkt door oude mannen die aan hun pensioen bezig zijn of die niet meer aan de bak komen.
Het verhaal van Pyrgos is er eentje die voor zoveel dorpen in Griekenland geldt. Vanwege economische redenen trekken de jongvolwassenen vooral naar de steden en de plaatsen waar geld in het toerisme te verdienen valt. Een dorp als Pyrgos krimpt dan en wordt steeds aantrekkelijk om in te wonen. De enige manier om dit proces om te keren is als de toeristen dit soort plekken op grotere schaal gaat bezoeken en de inwoners daar munt uit kunnen gaan slaan. En juist dan verliest zo’n plek de authenticiteit. Wat is juist? Wij hebben er geen antwoord op.