Sloten is van oorsprong een middeleeuwse vestingstad in Friesland. Door de grootte en het inwonersaantal van nog geen duizend zielen is het volgens hedendaagse begrippen een dorp, maar dan wel meteen één van de mooiste dorpen van Friesland.
De geschiedenis van Sloten voert terug naar de dertiende eeuw, toen de familie Van Harinxma thoe Sloten hier een stenen nederzetting wegzette. De reden was dat deze plek strategisch goed gelegen was op de handelsroute van Bentheim naar Stavoren. Van de oorspronkelijke nederzetting, de stins, kun je tegenwoordig niets meer zien in Sloten. Wel zie je de duidelijke contouren en veel panden terug die in de eeuwen daarna gebouwd zijn rondom de waterweg “it djip”. Langs deze waterweg kun je genieten van een groot aantal grachtenpanden. Deze zijn tegenwoordig onderdeel van de Beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland.
Het fraaie van Sloten is dat ze het centrum autoluw gemaakt hebben. Als bezoeker mag je met de auto de kern niet inrijden maar moet je parkeren op één van de parkeerplaatsen die net buiten de oude omwalling gesitueerd zijn.
Monumenten die in Sloten terug te vinden zijn, zijn de achttiende-eeuwse molen De Kaai, de waterpoorten en het oude kanon van Sloten. De Kaai, die tot 2005 De Korenmolen heette, is een stellingmolen die in 1755 gebouwd werd. Als de weersomstandigheden het toelaten wordt er graan gemalen in De Kaai. De molen is al meerdere keren gerestaureerd en vergt tegenwoordig veel geld en arbeid aan jaarlijks onderhoud. Dat zit vooral in het riet dat jaarlijks bijgevuld moet worden en in het schilderwerk dat met regelmaat plaatsvindt.
Sloten heeft twee kerken: de Hervormde kerk en de Sint-Fredericuskerk. Beide kerken zijn erkende rijksmonumenten, net als tientallen woonhuizen, het Stadhuis van Sloten en de waterpoorten.