De prachtige ligging aan de Maas in combinatie met sfeervolle straatjes en het bourgondische leven maken van het Brabantse dorpje Grave een fantastische plek om te vertoeven. Wat heb je nog meer nodig in het leven?
Van oorsprong is Grave een vestingstad. Dit soort benamingen leidt vaak tot verwarring, want wat doet een stad op een site over dorpjes? Wie eerlijk naar Grave kijkt die zal niet snel het gevoel hebben dat hij of zij zich in een stad bevindt. Er is naar hedendaagse maatstaven weinig stads aan. Dat was vroeger wel anders. Toen bepaalden het wel of niet hebben van stadsrechten of er sprake was van een stad of dorp. Bij het aannemen van de nieuwe gemeentewet in 1851 verviel dit criterium. Historische plaatsen zoals Grave blijven zichzelf een stad noemen. Dat alles op basis van een status die ze vroeger hadden. Dat even terzijde is Grave een plaatsje met nog geen tienduizend inwoners, waar de tijd op sommige plekken stilgestaan lijkt te hebben. Een deel van het historische centrum lijkt zo uit andere eeuwen te komen. Het zijn de auto’s, verkeersborden en neonreclames die erop wijzen dat je in de 21e eeuw zit.
Vooral de Markt en de Hoofdwagt laten je zien dat je met een plaats te maken hebt die al wat eeuwen bestaat. De oorspronkelijke Sint-Elisabethkerk is bijvoorbeeld tussen 1240 en 1308 gebouwd, maar is door een grote stadsbrand in 1415 verloren gegaan. De huidige laatgotische kerk die nu boven het centrum van Grave uittorent is de herbouwde kerk. Dat geschiedde in de vijftiende eeuw. Na uitbreidingen in de zestiende eeuw werd het de grootste kruiskerk van Nederland. Tegen de kerk staat één woning aangebouwd: ‘De Kerkleuner’. Vroeger stonden er meer huizen tegen de kerk aan. Dit is de laatste. Aan de overkant staat het oude stadhuis van Grave. Wie redelijk wat oude plaatsen bezocht heeft, die herkent de bouwstijl die redelijk gewoon was voor de zeventiende eeuw. Het huidige gebouw is een gerestaureerde versie van zoals hij er in 1730 uitzag.
Grave ligt direct aan de Maas. De Maaskade is een mooie en geliefde plek om over deze rivier uit te kijken. Bij hoogwater staan de bankjes aan de kade soms (deels) onder water. Aan de Maaskade staat tegenwoordig een replica van de oude Maaspoort die in 1877 gesloopt werd. De hedendaagse poort is in 1994 gebouwd.