Hellevoetsluis is een mooi stadje (met dorpse mentaliteit) in de provincie Zuid-Holland. Het is gelegen aan de Haringvliet. Hellevoetsluis dankt zijn bestaan vooral aan de ligging aan het water.
Nadat in de 14e eeuw het gebied rondom Hellevoetsluis werd ingepolderd werden al gauw de eerste huizen gebouwd en ontstond er een levendig vissers- en landbouwdorp. In de 17e eeuw, op het moment van de 80-jarige Oorlog, werd Hellevoetsluis belangrijker en als vestingstadje versterkt zodat de marine er een veilige haven zou kunnen hebben. Er kwam een stadsmuur en Hellevoetsluis werd nog belangrijker in de regio. Het was zelfs de plaats waar Piet Heyn zijn zilvervloot aan wal bracht. De marine functie bleef belangrijk in de stad en deze functie heeft het stadje tot en met de Tweede Wereldoorlog behouden.
Nadat echter in de jaren dertig van de vorige eeuw de Nederlandse marinebasis verplaatst werd naar Den Helder werd Hellevoetsluis minder belangrijk. Alleen de mijnenvegers bleven tot aan de jaren zestig in Hellevoetsluis gestationeerd. Tegenwoordig is van al deze heldenmoed niet veel meer te vinden. De meeste inwoners zijn forensen die in Rotterdam en omgeving werken. Wat overblijft, zijn de mooie oude gebouwen die nog herinneren aan de goede oude tijd. De oude vestingwerken staan nog fier overeind evenals de opgeknapte bunkers buiten de vesting. Hellevoetsluis is geen marinehaven meer maar wordt nog wel gebruik voor de recreatie. Vanaf hier vaart men makkelijk verder het Hollands diep in. Aan de haven staat nog steeds de oude vuurtoren. In totaal staan zo’n 49 panden hier op de rijksmonumentenlijst en is het stadsaanzicht van Hellevoetsluis aangemerkt stadsaanzicht.
Een aantal keren per jaar staat heel Hellevoetsluis op zijn kop. Belangrijke jaarlijkse festiviteit is het zeeheldenweekend. In het leven geroepen om de oude roemrijke geschiedenis van Hellevoetsluis te herdenken. In dit weekend zijn er allerlei maritieme activiteiten en demonstraties. Zo worden er rondvaarten gehouden en schiet men op gezette tijden met de kanonnen van de stad. Daarnaast wordt er toneel gespeeld, zijn er exposities en is er veel muziek in de stad. Ook zijn er ieder jaar de Vestingdagen. Naast de geijkte braderie worden er dan vele stoomvoertuigen getoond en mee rondgereden. Trams, auto’s en militaire voertuigen zijn van dichtbij te bewonderen.