Maria Taferl is een klein dorpje en een gemeente in het westelijke deel van de regio Neder-Oostenrijk. Het dorp is een bekend bedevaartsoord. Ieder jaar komen er gemiddeld 300.000 pelgrims naar het dorp toe om het beeld Maria der Smarten.
Over de vroegste geschiedenis van het dorp is niet heel veel bekend wel is zeker dat het dorp al bestond ten tijde van de Romeinen. In de loop der eeuwen heeft het dorp toebehoord aan verschillende graafschappen, rijken en koninkrijken. De bekendste hiervan zijn de Habsburgers geweest. Een van de oudste bezienswaardigheden in de stad is een Keltische offersteen. Om deze offersteen is in de zeventiende eeuw een balustrade gebouwd.
Zoals al gezegd is Maria Taferl één van de bekendste en drukst bezochte bedevaartsoorden van Oostenrijk. Alleen bij Mariazeel komen per jaar meer bezoekers. Al in de zeventiende eeuw was Maria Taferl een beroemde bedevaartsplaats. In het jaar 1760 werden er een ongelooflijk veel missen en processies in de Basiliek van Maria Taferl gehouden. Als we de geschiedenisboekjes mogen geloven dan werden er in dat jaar 19.000 missen gehouden en 900 processies gelopen.
De Basiliek van Maria Taferl is gebouwd rondom een boom met daarin een beeld van Maris. Aan dit beeld heeft het dorpje ook zijn huidige naam te danken. Voor deze tijd heette het dorp Bei Taferl. Volgens de legende wilde een houthakker een oude eik omhakken. Bij de eerste slag verwonde hij beide benen en zag toen een kruis in de boom. Na dit gezien te hebben bad hij om vergeving en genezen zijn benen. Hierna verder er dertig wonderbaarlijke verschijningen gezien. Niet lang hierna werd gestart met het bouwen van de Basiliek van Maria Taferl.